Full 1
Full 1

Ervaringsdeskundigheid

Mijn naam is Inez Ronk. 24 jaar en afgestudeerd als pedagoog. Mijn passie om kwetsbare gezinnen te helpen is ontstaan doordat ik zelf ook een moeilijke start heb gehad. Een start die gevormd werd door veel onbegrip en continu het gevoel te hebben anders te zijn. Mijn gedrag werd complexer toen mijn ouders gingen scheiden. Op mijn 14e kreeg ik een foutieve diagnose, een dwangneurose.

Een paar maanden later werd ik opnieuw onderzocht en kreeg ik de diagnose autisme. In de afgelopen jaren hebben hulpverleners benoemd dat ik naast autisme ook een hechtingsproblematiek heb en PTSS gerelateerd gedrag laat zien. ‘Stempels’ zeggen mij niet zo veel meer. Het gaat om de persoon zelf met zijn talenten en inperfections.

Het mooiste wat je kunt worden, is jezelf.’

Ik heb tijdens mijn eigen hulpverleningstraject een maatje gemist. Iemand die er echt voor mij was, iemand die actief luisterde en een vangnet voor mij kon zijn. Iemand die een antwoord had op mijn gevoel van machteloosheid. Iemand die buiten de hokjes kon denken. Er werd mij tijdens een lezing ooit eens de vraag gesteld of ik de hulpverlener ben geworden die ik vroeger zo gemist heb. Zonder twijfel was mijn antwoord; ‘JA!.’

Mijn eigen verhaal en proces zet ik in tijdens de coaching door middel van ervaringsdeskundigheid. In 2011 kreeg ik de diagnose ASS, hechtingsproblematiek en PTSS gerelateerd gedrag. In 2019 behaalde ik mijn HBO-diploma Pedagogiek en startte ik met mijn eigen bedrijf: ‘Inez Autisme Coaching’. In 8 jaar tijd van een kind zonder plezier en potentie naar een gelukkig mens met een stabiel leven, een eigen bedrijf en een missie: ‘Kwetsbare gezinnen helpen om een manier te vinden om van dit leven te houden.’

Mijn eigen pijn is mijn kracht geworden. Ik ben ervan overtuigd dat ieder kind in staat is om zijn eigen pijn om te zetten in kracht. Met één belangrijke voorwaarde: ‘een stimulerende omgeving waarin het kind zichzelf kan zijn en waar hij/zij kan uitgroeien tot het mooiste wat hij/zij kan worden: ZICHZELF.

Opleidingen

Minor levensloopbegeleiding bij autisme (Han, Nijmegen)
HBO- opleiding pedagogiek (Windesheim, Zwolle)

Werkervaring

Junior autismecoach, KrekelAutismeCoaching
Gespecialiseerde ondersteuner/oppas, SOC Nederland
Stage Speciaal Basisonderwijs Het Mozaïek, Zutphen  
Stage Dagbehandeling zonnehuizen Aquamarijn (Intermetzo)
Stage kinderdagverblijf Madelief, Almen

Referenties

SBO het Mozaiek Zutphen (Stage 2015-2017)

Inez is ijzer sterk in het begeleiden van speciale leerlingen. Ze handelt niet ‘zomaar’; ze stelt daarbij gerichte vragen om leerlingen/situaties goed te kunnen analyseren om daarop haar behandeling af te stemmen. Ook het werken in een multidisciplinaire context doet Inez goed. Ze nam deel aan MDO’s en had daarin een betekenisvol aandeel.
Ik heb Inez zien groeien van een heel bescheiden en op de achtergrond blijvende student naar een aankomend collega die vol zelfvertrouwen handelt.

Inez is heel ervaren in het analyseren van haar eigen rol in een geheel. Ze bezit het vermogen om kritisch naar haar eigen handelen te kijken en dit ook bespreekbaar temaken. Daar zich hierin open/kwetsbaar op te stellen laat zij zien te willen leren, en daarmee te werken aan haar professionaliteit.

Inez functioneert binnen onze organisatie alsof ze gewoon hier werkt. Collega’s weten haar te vinden als ze haar nodig hebben: ze weten dus ook wat zij te bieden heeft! Als het mogelijk was zou ik haar direct een baan aanbieden op het Mozaïek! Zij heeft binnen onze organisatie laten zien dat zij kan functioneren als een volwaardig collega: toegewijd, deskundig, loyaal, serieus, kritisch, flexibel, met oog voor ieder kind met zijn/haar bijzonderheden.

Moeder (zoon 10 jaar, dochter 8 jaar)

Inez is nu ruim een jaar wekelijks werkzaam bij mij en mijn twee kinderen. Ik ken haar als betrouwbaar en loyaal. Ze heeft de gave om zich aan te passen aan de energie van mijn gezin. Ze begrijpt wat mijn autistische zoon nodig heeft en houdt daarbij ook rekening met de behoeftes van zijn zusje en die van mij als moeder. 

Inez is rustig en tegelijkertijd speels met de kinderen wanneer dat kan. Ze is consequent en staat stevig in haar schoenen. Ze heeft de creativiteit om zowel binnen als buiten op een fijne manier met de kinderen bezig te zijn. Het is duidelijk dat het werken met kinderen icm problematiek die om geduld vraagt, een passie is voor Inez. Wij zijn heel blij met haar!

Moeder (dochter 8, zoon 5 en dochter 3)

Inez helpt ons gezin nu al zo’n 2 jaar en ze is voor ons echt een enorme steun. Na meerdere personen in huis gehad te hebben, was Inez de eerste die werkelijk voor rust kon zorgen. In een korte tijd wist ze het vertrouwen van de kinderen te winnen, de regels duidelijk te stellen en hoe om te gaan met overprikkelde buien van de kinderen. Haar natuurlijke rust die ze uitstraalt heeft een kalmerend effect op de kinderen.

Met haar bij ons in huis, durf ik daadwerkelijk met een gerust hart de deur uit te gaan, zonder mij zorgen te hoeven maken over onze thuissituatie. Inez heeft veel ervaring met ASS-problematiek en het positieve effect daarvan mogen we hier dagelijks ervaren.